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채소학연구실

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Introduction

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 Welcome to the home of Vegetable Science Laboratory at Seoul National University. This site is designed to facilitate your access to the people, programs, and products of the Vegetable Science Laboratory at Seoul National University. Vegetable Science Laboratory was established in 1967 when the Department of Horticultural Science was founded. Since the establishment of the laboratory, Vegetable Science Laboratory has participated in numerous studies, events, and activities.

  We have focused on the physiological response of vegetable crops to various environmental conditions that influence growth and development of plants. Of particular research interests are increasing propagation rate in vegetative propagation, producing high-quality vegetable transplants, and enhancing health-promoting phytochemicals by controlling environmental conditions. Not only graduate students but also undergraduate students are taking an active part in the studies. Lab seminars are actively held every Friday throughout the year to have spirited discussion among all the members. We are family-like group sharing enthusiasm for development of vegetable science and industry.


  We hope to study with highly qualified, motivated, and resourceful students who have interests in the science and management of vegetable crop physiology. For more information, please contact any member of Vegetable Science Laboratory.


 

 

  1967년 원예학과가 신설됨과 함께 채소학 실험실도 신설되었다. 1967년에 1대 표현구 교수님, 1970년 2대 이병일 교수님, 2003년 3대 전창후 교수님께서 부임하셔서 지금까지 이어지고 있다.

  채소는 주로 신선한 상태로 부식 또는 간식으로 이용되는 조리용 초본성 재배 식물로 정의될 수 있다. 채소를 노지 포장이나 유리 온실, 플라스틱 하우스 등과 같은 시설 내에서 집약적으로 재배하여 생산하고, 그 생산물을 유통시키는 일련의 농업 형태를 채소 원예라고 한다. 채소는 일반 농작물과는 달리 그 생산에 집약적인 재배 관리 기술이 요구되고, 보구력과 수송성이 약하기 때문에 불시 재배를 하지 않으면 안 되는 특성을 지니고 있으므로 채소 원예는 그 생산 및 유통 기술 내용이 매우 다양하고도 복잡한 성격을 띠고 있다.

  채소 원예는 문화, 사회, 경제, 과학 기술 등의 발전에 따라 그 내용이 크게 변화되어 왔다. 1960년 중반 이후부터 도시화가 진행됨에 따라서 채소에 대한 수요가 양적으로 크게 증가하였고, 시설 재배가 증가하면서 주년 생산이 가능하게 되었다. 1980년대에 진입하면서 경제가 빠르게 성장하여 국민의 생활수준이 향상됨에 따라 채소에 대한 수요가 양 위주에서 질 위주로 변화하게 되었다. 최근에는 기능성을 강화시킨 채소와 화학 물질을 투입하지 않은 친환경 채소의 보급이 늘어나고 있다. 이와 같이 채소 원예는 경제, 사회, 문화의 발전과 소비자들의 채소에 대한 선호도의 변화 양상에 발맞추어 복잡하게 발전되어 왔으며, 앞으로도 지속적으로 발전하게 될 것이다.

  채소학 실험실은 채소의 생리, 생태, 육종, 재배, 이용, 저장 및 유통 등 많은 종류의 채소 작물의 생산에 관한 종합적인 기술 체계를 개발, 연구하는 실험실이다. 현재 실험실에서는 모든 환경 요인을 인공적으로 완벽하게 제어하고 재배 관리를 자동화한 공장형 시설을 이용하여 규격화된 묘를 생산할 수 있는 폐쇄형 육묘 묘듈에 대한 연구와 환경 제어를 통한 딸기의 채묘 생산성을 높일 수 있는 방안에 대한 연구를 수행하고 있다. 또한, 국산 토종 나물의 보급을 위하여 조직 배양 기술을 통한 참나물의 대량 증식에 관한 연구를 수행하고 있으며, 최근 각광을 받고 있는 친환경 채소 재배에 대한 연구도 수행하고 있다.